Fisk- och skaldjursgryta

Recept av Maja

Recept: Fisk- och skaldjursgryta

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 5.0/5 (2 röster, 1 kommentarer)

Besökte Akvarellmuséet i Skärhamn för en tid sedan. Restaurangen frestade med en fiskgryta som var SÅ god. Det receptet har jag inte, men har försökt göra något liknande. Koka en fond på räkskalen. Det är värt besväret.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Fond: Skala räkorna och ställ kallt i kylen. Hetta upp smör och olja i en rymlig kastrull. Fräs skalen på ganska hög värme i ett par min. Tillsätt lökar, tomatpuré och rotsaker. Låt fräsa ytterligare 4-5 min.
  2. 2. Tag bort kastrullen från spisen. Stå inte under fläkten och ha ett lock till hands. Maka räkskalen till ena sidan. Häll i konjaken bredvid skalen och tänd på direkt. Rör om och tillsätt kryddor, buljong och vin.
  3. 3. Låt fonden koka sakta ca 30 min. Sila fonden och låt den koka ner till ca 7-8 dl återstår. Fonden kan kylas ner och frysas till ett senare tillfälle och användas till soppor, såser, grytor m.m
  4. 4. Blåmusslor: Skrubba och skölj musslorna väl. Kasta bort alla med trasiga skal och musslor som inte sluter sig när du knackar på dem.
  5. 5. Hacka lökarna och fänkålen. Slå olja i botten på en vid kastrull. Hetta upp och tillsätt musslor, lök och kryddor. Slå på vinet och låt koka upp.
  6. 6. Ta kastrullen från värmen och låt musslorna stå och dra i ca 20 min. Alla musslor ska då öppna sig. Kasta de som är slutna.
  7. 7. Sila av fonden och spara den till soppor, såser m.m
  8. 8. Skala och koka potatisen. Koka sparrisen och ärtskidorna i lättsaltat vatten. Koka upp ca 8 dl skaldjursfond med 2 dl vispgrädde. Låt sjuda i ca 15 min. Smaka av med cayennepeppar, salt och ev. mer konjak. Vänd ner den vispade grädden.
  9. 9. Sjud fiskkuberna i musselbuljongen i ett par min. Värm djupa tallrikar. Lägg upp potatis delad på längden i botten på tallriken med sparris och ärtskidor. Lägg på fiskkuberna, strö över räkor och lite musslor utan skal. Garnera med några musslor i skal. Häll sist över den varma soppan.

Skapat 2009-01-03 av Maja, 9528 visningar, 174 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 kg  skal av 1 kg räkor el kräftor
1 msk  smör
1 msk  olja
1 st  hackad vitlöksklyfta
1 st  hackad bananscharlottenlök
1 msk  tomatpuré
100 gram  rotselleri i tärningar
1 st  morot i tärningar
2 msk  konjak
1 krm  timjan, torkad
1 st  lagerblad
5 st  vitpepperkorn
0,5 st  påse saffran
1,5 liter  fiskbuljong av tärning
2 dl  torrt vitt vin
4 dl  vitt vin
0,5 kg  Blåmusslor med skal
1 st  litet fänkål
1 st  bananscharlottenlök eller 3 små
4 st  vitlöksklyftor
1 st  lagerblad
1 st  kvist bladpersilja
1 krm  vitpeppar
1 tsk  timjan
8 dl  skaldjursfond
300 gram  skalade räkor
500 gram  färsk lax i kuber
500 gram  hälleflundrafilé eller annan fast vit fisk
0,5 kg  kokta blåmusslor
12 st  mandel- eller amadinepotatis
1 st  knippe färsk grön sparris
1 ask  färska sockerärtsskidor
2 dl  vispgrädde
1 dl  vispgrädde vispad
1 krm  cayennepeppar
1 nypa  salt


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.