Finska rågbaguetter

Recept av Byhäxan

Recept: Finska rågbaguetter

INGREDIENSER

portioner/st.
Fördeg - bas:
5 dl  vatten, ca 30 grader varmt
4 dl  rågmjöl
Bröddegen:
1 st  fördeg
2,5 dl  vatten, 37 grader
1 msk  salt
25 gram  jäst
7 dl  rågmjöl
2 dl  vetemjöl (helst special)
Betyg: 4.6/5 (10 röster, 27 kommentarer)

Det riktigt rustika finska brödet med knaprig kant och rågsmak. Här gör man en fördeg 1-2 dagar innan. Avskräcks inte av det - det är hur enkelt som helst! Degen kan också bakas ut till stora bullar, se bilden nedanför.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Etiketter: grovt, rågbröd, "finskt bröd", rågkusar, sockerfritt, rågbullar, nyttigt, matbröd

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Rör ihop fördegen, lägg en handduk över bunken och låt stå i rumstemperatur i 1 eller helst 2 dagar.
  2. 2. Bakdagen: Blanda jästen i det ljumma vattnet. Rör i fördegen och båda mjölsorterna. Blanda ordentligt, minst 5 minuter i maskin.
  3. 3. Tillsätt sedan saltet och rör ytterligare 5 minuter. Degen ska vara kladdig och lös.
  4. 4. Sätt ugnen på 200 grader och jäs ca 40 minuter under duk.
  5. 5. Knåda inte utan forma med lätt hand fyra längder, SLÖSA med mjöl på bakbordet och brödets yta. (Använd gärna plasthandskar om du tycker det är kladdigt.)
  6. 6. Grädda en knapp timme. När bröden känns lätta är de klara. Låt sen svalna under duk.

Skapat 2008-08-23 av Byhäxan, 10264 visningar, 318 utskrifter. Källa: Kylänoitaukkon

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

5 dl  vatten, ca 30 grader varmt
4 dl  rågmjöl
1 st  fördeg
2,5 dl  vatten, 37 grader
1 msk  salt
25 gram  jäst
7 dl  rågmjöl
2 dl  vetemjöl (helst special)


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.