Drakungens Kanelbullar!

Recept av smulanskök

Recept: Drakungens Kanelbullar!

INGREDIENSER

portioner/st.
Vetedegen!
200 gram  smör eller margarin
50 gram  jäst för söta degar (röd)
1 liter  mjölk 3%
5 msk  vanillinsocker
2 dl  strösocker
2 st  ägg
28 dl  Vetemjöl (ca 2 kilo)
Fyllningen!
400 gram  smör eller margarin
2 dl  kanel
2 dl  strösocker
5 msk  vanillinsocker
Dessutom!
2 st  ägg till pensling
2 dl  Pärlsocker (ca)
100 st  Bullformar (ca)
Betyg: 4.0/5 (1 röster, 0 kommentarer)

Oemotståndligt saftiga och smakrika kanelbullar utan kardemumma! Det går även utmärkt att byta ut kanel mot vanillinsocker i smeten och 4-6 påsar saffran mot vanillinsockret i degen så får man en underbar variant på lussebullar!

Typ: Kakor
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn
Förberedelser: 70 min.
Tillagningstid: 40 min.
Total tid: 120 min.

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Smula ner jästen i den största bunken du har. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm/kyl till vätskan håller ca 37 grader (fingervarmt). Smält jästen med sockret och häll sedan ner vätskan och rör tills allt har blandat sig. Tillsätt vanillinsockret och äggen ett i taget, knäck gärna i ett glas innan så slipper du får äggskal i bulldegen!
  2. 2. Mät upp mjölet, 28 dl (lättare att förhindra en torr deg, det går åt MINST 28 dl) Ta fram en elvisp med degkrokar eller en degmaskin, alt förhand. Jag kör med elvisp. Tillsätt 5 dl vetemjöl i taget och se till att allt mjöl har löst upp sig innan du häller i nästa lass. Degen ska vara blank och smidig och på gränsen till kladdig när den är klar, torr deg = torra bullar. Låt degen jäsa i 45min övertäckt med bakduk, sätt ugnen på 225grader.
  3. 3. Smörsmet: Värm smöret om det är kylskåpskallt, ett par sekunder i micron. Blanda sedan smör, socker, vanillinsocker, kanel och rör ordentligt tills allt blandat sig. Ställ åt sidan. Förbered gärna med att lägga upp bullformar på plåtar..
  4. 4. När degen är jäst, häll upp den på ett mjölat bord. Knåda ordentligt och tillsätt ev lite mer mjöl om den är för kladdig, den ska ju inte fastna i bordet! Dela upp degen i fyra delar och kavla sedan ut en i taget, ca 30x50 cm eller liknande, och bred på ett lager fyllning. Rulla ihop och skär i ca 1-1.5 cm skivor som du lägger i bullpapprena och låter jäsa i ytterligare 30 min innan bullarna penslas med ägg och får ett par pärlsockerkorn på sig.
  5. 5. Skjuts in mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin gulbrun färg! Låt de färdiga bullarna kallna under ett par bakdukar så behåller de sin mjuka yta! Voila!

Dryckestips: MJÖLK!!!

Skapat 2011-03-30 av smulanskök, 3047 visningar, 39 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

200 gram  smör eller margarin
50 gram  jäst för söta degar (röd)
1 liter  mjölk 3%
5 msk  vanillinsocker
2 dl  strösocker
2 st  ägg
28 dl  Vetemjöl (ca 2 kilo)
400 gram  smör eller margarin
2 dl  kanel
2 dl  strösocker
5 msk  vanillinsocker
2 st  ägg till pensling
2 dl  Pärlsocker (ca)
100 st  Bullformar (ca)


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.