Dillkött på älg

Recept av GOE

Recept: Dillkött på älg

INGREDIENSER

portioner/st.
1,7 kg  älgkött, t ex bringa
3 liter  2,5 -3 liter vatten
0,5 msk  salt/liter vatten
0,5 tsk  vitpeppar
1 st  morot
1 st  liten bit rotselleri
1 st  palsternacka
1 st  gul lök
1 st  purjolök
  ev dillstjälkar
Dillsås:
25 gram  smör
5 msk  mjöl
1 liter  buljong från koket
2 dl  grädde
3 tsk  citronsaft
1 msk  honung
2 dl  hackad dill
  salt, vitpeppar
Betyg: 4.0/5 (1 röster, 0 kommentarer)

Saftigt och gott dillkött som efter kokning läggs ner i den goda dillsåsen.

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Koka upp vattnet. Putsa köttet. Skala rotsaker och lök. Lägg köttet i det kokande vattnet. Vattnet ska bara täcka köttet. Ju mindre vätska man använder desto mindre must går ut i spadet och vi vill ha ett mustigt och saftigt kött.
  2. 2. Låt köttet koka upp och skumma noga. Salta, peppra och tillsätt rotsaker och lökar i grova bitar.
  3. 3. Låt koka/sjuda sakta i ca 2 timmar under lock. Kolla med termometer om du är osäker på att det är färdigt, viltkött ca 72 grader.
  4. 4. Ta upp det färdiga köttet ur buljongen med hålslev och rulla in det i ugnsfolie för att hålla det varmt.
  5. 5. Sila buljongen. Smält smöret till såsen (i en stor kastrull eller gryta, gärna teflon). Tillsätt mjölet och rör ut det noga i smöret.
  6. 6. Lyft kastrullen från plattan och späd lite i sänder med den heta buljongen. Vispa tills såsen är slät. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt vispa tills såsen kokar. Minska värmen och låt såsen sjuda i 5-10 min. Blanda sedan i grädde, citronsaft, honung, salt och peppar. Skär köttet i tärningar och rör ner det i såsen. Allra sist rörs den hackade dillen ner.
  7. 7. Tips: Överblivet dillkött kan frysas ner i portionsförpackningar.

Serveringsförslag: Serveras med smörstekta morötter, kokt potatis och sockerärter.

Skapat 2010-02-17 av GOE, 4187 visningar, 121 utskrifter. Källa: Eget hopikok

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1,7 kg  älgkött, t ex bringa
3 liter  2,5 -3 liter vatten
0,5 msk  salt/liter vatten
0,5 tsk  vitpeppar
1 st  morot
1 st  liten bit rotselleri
1 st  palsternacka
1 st  gul lök
1 st  purjolök
  ev dillstjälkar
25 gram  smör
5 msk  mjöl
1 liter  buljong från koket
2 dl  grädde
3 tsk  citronsaft
1 msk  honung
2 dl  hackad dill
  salt, vitpeppar


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.