Danskt rågbröd

Recept av anna-karin2

Recept: Danskt rågbröd

INGREDIENSER

portioner/st.
Dag 1
1 dl  surdeg
10 gram  jäst
6 dl  vatten
2 tsk  salt
1 msk  honung eller sirap
1,5 msk  rapsolja
270 gram  vetemjöl (5dl)
390 gram  grovt rågmjöl (5,5 dl)
Dag 2
3,5 dl  ljust öl, eller öl + vatten till 3,5 dl
375 gram  rågkross (4,5 dl)
Betyg: 5.0/5 (2 röster, 3 kommentarer)

Det här är inget bra recept om man är sugen på nybakat bröd NU, men det blir ett gott bröd med lite annorlunda smak, som är värt väntan Enligt receptet blir det ett bröd, men jag använde mig av mindre formar, och gjorde två mindre limpor istället.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Dag 1: Rör ut surdegen och jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och blanda jämnt med en träslev. Täck väl och låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Dag 2: Värm ugnen till 175 grader. Rör ner ölet och rågkrosset i degen. Fyll en bakpappersklädd avlång 2-litersform ända upp till kanten. Det som inte ryms i formen kan du spara i en glasburk i kylen till nästa gång du bakar. Det blir surdeg. Baka på nedersta falsen i 30 min. Ta ut brödet och skåra det djupt 3 gånger på längden. Sätt
  2. 2. in brödet i ugnen igen och grädda i ytterligare ca 60 minuter, tills brödet fått en innertemperatur på 94 grader (prova med en kökstermometer). Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna. Linda i en kökshandduk och låt vila över natten innan du skär i det. Tips, brödet håller sig i upp till två veckor inlindat i handduk, men det går också utmärkt att frysa.

Serveringsförslag: ett gott pålägg

Skapat 2009-01-20 av anna-karin2, 10287 visningar, 59 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 dl  surdeg
10 gram  jäst
6 dl  vatten
2 tsk  salt
1 msk  honung eller sirap
1,5 msk  rapsolja
270 gram  vetemjöl (5dl)
390 gram  grovt rågmjöl (5,5 dl)
3,5 dl  ljust öl, eller öl + vatten till 3,5 dl
375 gram  rågkross (4,5 dl)


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.