Danskt rågbröd med surdeg

Recept av Eremiten

Recept: Danskt rågbröd med surdeg

INGREDIENSER

portioner/st.
Dag 1 grundsurdeg
5 gram  jäst
2 dl  fil
3 dl  grovt rågmjöl
Dag 2 eller 3
1,5 dl  rågkross
5 dl  vatten
1 msk  salt
2 tsk  stötta kumminfrön
4 dl  vetemjöl special
7 dl  grovt rågmjöl
Betyg: Bli först med att betygsätta Danskt rågbröd med surdeg!

Tar lite tid, men det smakar bra.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Bakat
Etiketter: matbröd

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. DAG 1. Lös upp jästen i fingerljummen fil o. rör i mjölet i en liten skål. Täck med plastfolie o. låt stå i rumstemperatur 1-2 dygn.
  2. 2. DAG 2-3. Blötlägg rågkross i ljummet vatten 2-3 timmar. Sila av vattnet.
  3. 3. Rör ut grundsurdegen med 5 dl kallt vatten, salt, kryddor, blötlagd rågkross, vetemjöl o. rågmjöl.
  4. 4. Häll upp den ganska lösa degen i två brödformar på vardera 1,5 liter. Låt jäsa ca 3 timmar i rumstemperatur.
  5. 5. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med vatten. Sätt in formarna på galler i ugnens nedre del o. minska värmen till 200 grader. Grädda bröden i ca 60 minuter. Prova med sticka.
  6. 6. Ta ut bröden o. låt dom svalna i formarna en stund. Pensla dom sen med smör, o. stjälp upp dom på galler. När bröden svalnat färdigt, så linda in dom i handdukar, o. låt dom vila minst en dag innan dom skärs upp.

Skapat 2009-01-21 av Eremiten, 3417 visningar, 34 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

5 gram  jäst
2 dl  fil
3 dl  grovt rågmjöl
1,5 dl  rågkross
5 dl  vatten
1 msk  salt
2 tsk  stötta kumminfrön
4 dl  vetemjöl special
7 dl  grovt rågmjöl


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.