Citrontarte à la Marco Pierre White

Recept av Mikael Dahlberg

Recept: Citrontarte à la Marco Pierre White

INGREDIENSER

portioner/st.
1 st  vaniljstång
4 dl  vetemjöl
1,25 dl  florsocker
175 gram  smör
1 st  ägg
1 st  äggula
Fyllning
5 dl  grädde
9 st  ägg
5 dl  florsocker
2 st  rivet skal från 2 ekologiska citrone
5 st  saft från 5 citroner
Betyg: 5.0/5 (3 röster, 0 kommentarer)

Obs. Mängderna i detta recept är ganska stora. Har man en mindre springform kan det räcka till två.

Typ: Dessert
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Ugn

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Sätt ugnen på 175 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur de små svarta fröna i en bunke. Blanda ner resten av ingredienserna till degen och låt den stå kallt ett par timmar.
  2. 2. Kavla ut degen på mjölad arbetsyta. Tryck ut den i en pajform med höga kanter. Använd gärna en springform med löstagbara kanter. Nagga degen med en gaffel. För att hindra att degen reser sig under gräddning kan man lägga ett bakplåtspapper i pajskalet och sedan lägga på ett lager torra ärtor, linser eller risgryn som tyngd. Förgrädda pajskalet i 10 min och ta sedan bort tyngden. Sänk ugnstemperaturen till 125 grader.
  3. 3. Häll grädden i en kastrull och reducera den genom att koka ett par minuter. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Låt vätskan svalna något. Vispa ihop ägg och florsocker. Blanda ner den avsvalnade grädden i äggsmeten. Häll smeten i det förgräddade pajskalet. Lämna minst 1 cm kant mellan fyllningen och kanten på pajskalet. Grädda i ca 40 min.
  4. 4. Fyllningen ska vara fast men dallra lite. Testa genom att knacka lätt på formen. Låt svalna innan servering och pudra med siktat florsocker.

Skapat 2009-12-02 av Mikael Dahlberg, 6216 visningar, 69 utskrifter. Källa: Niklas mat SVT

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 st  vaniljstång
4 dl  vetemjöl
1,25 dl  florsocker
175 gram  smör
1 st  ägg
1 st  äggula
5 dl  grädde
9 st  ägg
5 dl  florsocker
2 st  rivet skal från 2 ekologiska citrone
5 st  saft från 5 citroner


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.