Citronbröd

Recept av Maja

Recept: Citronbröd

INGREDIENSER

portioner/st.
Fördeg
100 gram  fint rågmjöl
150 gram  Manitoba Cream vetemjöl
10 gram  jäst
250 gram  vatten
Botgörning
2 st  skalet av ekologiska citroner
600 gram  Manitoba Cream vetemjöl
15 gram  jäst
250 gram  vatten
50 gram  jungfruolivolja
20 gram  havssalt
Betyg: 2.0/5 (2 röster, 0 kommentarer)

Hittade Manitoba Cream, ett proteinrikt vetemjöl, i min butik. På påsen finns ett recept på citronbröd, som jag har testat. I Jan Hedhs bok "Bröd" finns ett liknanade recept som ger ett smakrikt bröd - lång jästid.

Typ: Bröd
Kök: Skandinavien
Tillagning: Ugn

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Värm vatten till 35 grader. Lös upp jästen i vattnet. Häll den över mjölet. Arbeta degen i 10 min på låg hastighet. Täck över med fuktig handduk. Låt jäsa i två timmar.
  2. 2. Tvätta citronerna. Riv skalet utan att få med det vita. Lös upp jästen i vattnet. Väg upp mjölet i en bunke och tillsätt citronskalet (ej saft) och fördegen. Häll vattnet över mjölblandningen.
  3. 3. Arbeta degen med degmaskin i 3 min. Tillsätt därefter oljan och arbeta degen i ytterligare 10 min.
  4. 4. Tillsätt saltet och låt degmaskinen arbeta på lite högre hastighet i ytterligare 7 min. Degen ska vara mycket elastisk. Prova sträcka ut den till en tunn hinna. Om den spricker arbeta en stund till.
  5. 5. Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock eller täck med en fuktig handduk. Låt vila i 30 min i rumstemperatur.
  6. 6. När 30 min gått - stöt samman degen, täck över och låt vila ytterligare 30 min. Ta därefter upp degen på ett bakbord, stöt samman degen och låt den vila i 10 min.
  7. 7. Dela degen i två delar och forma två avlånga bröd med spetsiga ändar. Jag valde att göra småbröd. Låt jäsa till dubbel storlek ca 60 min.
  8. 8. Sätt ugnen på 250 grader (220 grader varmluft) med en bakplåt i ugnen. För över bröden försiktigt på den varma plåten. Spruta in rikligt med vatten in i ugnen med en blomspruta.
  9. 9. Om du bakar två större bröd: Sänk temperaturen efter 5 min till 200 grader/180 grader varmluft. Efter 20 min gräddningstid luftas ugnen snabbt. Upprepa detta två gånger. Total gräddningstid 45-50 min. Innertemp. på brödet 98 grader.
  10. 10. Småbröd: Gräddas i 250 grader hela tiden i ca 12 min till de fått fin färg. Vädra ugnen snabbt ca var 5:e min. Låt bröden svalna på galler.

Skapat 2009-12-13 av Maja, 2091 visningar, 15 utskrifter.

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

100 gram  fint rågmjöl
150 gram  Manitoba Cream vetemjöl
10 gram  jäst
250 gram  vatten
2 st  skalet av ekologiska citroner
600 gram  Manitoba Cream vetemjöl
15 gram  jäst
250 gram  vatten
50 gram  jungfruolivolja
20 gram  havssalt


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.