Baguette

Recept av Åsa L Löwhagen

Recept: Baguette

INGREDIENSER

portioner/st.
Betyg: 5.0/5 (3 röster, 3 kommentarer)

Bröd med spröd hård yta.

Typ: Bröd
Kök: Frankrike
Tillagning: Bakat

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Häll 1/2 liter kallt vatten från kranen i bunken. Låt gärna vattnet stå en stund i kylskåpet så det blir riktigt genomkallt.
  2. 2. Tillsätt 750 gram vetemjöl.
  3. 3. Arbeta degen i assistent 8-10 minuter. Det är viktigt för brödets konsistens att degen arbetas mycket kraftigt.
  4. 4. Smula i jästen och arbeta degen ytterligare 2 minuter i maskinen.
  5. 5. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 2 minuter.
  6. 6. Täck bunken, som bör vara ganska stor, med plastfilm och ställ den att jäsa i 4-5 timmar. Degen avger fukt under jäsningen och det bildas vattendroppar under plasten. Det gör att ytan hålls fuktig och degen kan höja sig obehindrat.
  7. 7. Lossa degen från bunken med en gummiskrapa. Häll försiktigt ut degen på mjölat bakbord så den får en någorlunda jämn rektangulär form. Degen ska INTE arbetas.
  8. 8. Skär med en skarp kniv den mycket lösa degen i tre delar men försiktigt så att den inte sjunker ihop. Av satsen blir det tre plåtlånga bröd.
  9. 9. För med varlig hand över längderna till en smord plåt. Mister de formen, vrid lätt på degen så rättar det till sig. Dofta lite mjöl över bröden och låt dem jäsa i rumstemperatur 30 minuter. Mjölet gör att ytan blir lite hård och det underlättar när man sedan ska skåra brödet.
  10. 10. Sätt ugnen på 300 grader.För att få en knaprig skorpa på brödet behövs ånga. Därför: när temperaturen nått 300 grader, öppna luckan och sätt på botten i ugnen två små rostfria skålar med 2-3 dl kokande vatten i. Stäng luckan och vänta 5 minuter.
  11. 11. Skåra tre längsgående snitt på varje bröd. Skåra snabbt och helst med rakblad.
  12. 12. Sätt genast in plåten med bröden på mittfalsen. Stäng luckan snabbt - men släng inte igen den. När bröden stått inne i 8 minuter sänk värmen till 200 grader. Grädda färdigt. Total gräddningstid är 35-40 minuter.
  13. 13. Ta ut bröden ur ugnen och låt dem svalna på galler. Nu inträffar det märkliga att bröden börjar "prata". Det knäpper och knastrar i ytan och det uppstår små sprickor i ytterskorpan.

Skapat 2009-03-14 av Åsa L Löwhagen, 4094 visningar, 49 utskrifter. Källa: Allt om mat

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

0,5 liter  kallt vatten
750 gram  vetemjöl
15 gram  jäst, färsk, blått paket
2 tsk  salt
  lite vetemjöl till utbakningen


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.