Rågrutor med havre och morot

Recept av Nenne-75

Recept: Rågrutor med havre och morot

INGREDIENSER

portioner/st.
Skållning
6 dl  vatten
4 dl  havregryn
Deg
50 gram  jäst
1 dl  fingervarm mjölk
50 gram  rumsvarmt smör
2 msk  ljus sirap
2 tsk  salt
4 dl  riven morot
1 dl  solroskärnor
13 dl  rågsikt
Garnering
1 näve  solroskärnor
1 näve  havregryn
Betyg: 4.0/5 (1 röster, 0 kommentarer)

Ett nyttigt bröd som är gott och har lång hållbarhet - en favorit!

Typ: Bröd
Kök: Övrigt/Vet ej
Tillagning: Ugn
Förberedelser: 75 min.
Tillagningstid: 25 min.
Total tid: 100 min.
Etiketter: nyttigt

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Skållning: Koka upp vattnet till skållningen och häll det över havregrynen som mätts upp i en degbunke. Rör om till en kladdig gröt och låt svalna till rumsvarm temperatur. Man skållar för att det ska bli mera hållbart.
  2. 2. Smula ner jästen över den ljumma havregröten (viktigt att det fått svalna för jäsningens skull) och tillsätt fingervarm mjölk. Rör om tills jästen är upplöst. 3. Klicka ner smöret och tillsätt därefter sirap och salt. Blanda ner morot och solroskärnorna. Tillsätt till sist rågsikten och arbeta samman till en slät och smidig deg. (Ta gärna degkrokarna till hjälp - det är tungt...). Täck med bakduk och låt vila ca 40 min.
  3. 3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut och lägg den i en smord eller bakpappersklädd bakplåt ca 30 x 40 cm. Kavla ev i plåten också för att få det jämnt. Nagga degen med en gaffel och markera rutor med en degskrapa eller mjölad kniv. Täck med bakduk och låt brödet jäsa till ca dubbelstorlek 25-30 min.
  4. 4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut och lägg den i en smord eller bakpappersklädd bakplåt ca 30 x 40 cm. Kavla ev i plåten också för att få det jämnt. Nagga degen med en gaffel och markera rutor med en degskrapa eller mjölad kniv. Täck med bakduk och låt brödet jäsa till ca dubbelstorlek 25-30 min.
  5. 5. Sätt ugnen på 225 gr. Pensla det färdig jästa brödet med vatten och strö över havregryn och solroskärnor. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna övertäckt på bakgaller.

Serveringsförslag: ost

Dryckestips: mjölk

Skapat 2011-03-09 av Nenne-75, 2413 visningar, 114 utskrifter. Källa: Allers

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

6 dl  vatten
4 dl  havregryn
50 gram  jäst
1 dl  fingervarm mjölk
50 gram  rumsvarmt smör
2 msk  ljus sirap
2 tsk  salt
4 dl  riven morot
1 dl  solroskärnor
13 dl  rågsikt
1 näve  solroskärnor
1 näve  havregryn


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER

Inga kommentarer


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.