Att koka julskinka

Recept av Byhäxan

Recept: Att koka julskinka

INGREDIENSER

portioner/st.
1 st  skinka på 3-4 kg
1 st  lagerblad
15 st  vitpepparkorn, hela
15 st  Kryddpepparkorn, hela
1 st  liten gul lök
1 st  liten morot
Till en sockersaltad skinka behövs egentligen inget salt, men vill du ha den lite saltare så ta HÖGST
0,5 tsk  salt per liter vatten
Betyg: 5.0/5 (3 röster, 3 kommentarer)

Beräknat på en rimmad eller sockersaltad benfri skinka på ca 3-4 kilo. Det är lite mer jobb att koka än att ugnssteka i folie, men gott blir det! För griljeringen se recept Griljerad julskinka

Typ: Huvudrätt
Kök: Skandinavien
Tillagning: Kokat
Etiketter: jul, julbord, skinka, julskinka

 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Låt eventuellt nät sitta kvar på skinkan. Skölj den i kallt vatten.
  2. 2. Lägg skinkan i en stor gryta och stick en stektermometer (som tål kokning) uppifrån i den tjockaste delen av skinkan.
  3. 3. Mät och häll på så mycket kallt vatten att det täcker skinkan. Koka upp och skumma av.
  4. 4. Tillsätt salt, lagerblad, pepparkorn, lök och morot. Om du ska använda skinkspadet till dopp i grytan eller t ex grönkålsoppa så hoppa över saltet.
  5. 5. Koka upp och låt sjuda under lock. Koktiden varierar från 45 - 60 minuter per kilo skinka. Viktigt att bara sjuda, inte koka för att skinkan inte ska bli torr.
  6. 6. När termometern visar 71-73 grader är skinkan klar.
  7. 7. Låt svalna och ta bort svål och nät. Griljera.

Skapat 2008-12-18 av Byhäxan, 29428 visningar, 183 utskrifter. Källa: Mildas "Hur du lyckas med julen"

DELA MED DIG AV RECEPTET TILL ANDRA

Bädda in: Bädda in hela receptet på din blogg eller hemsida.

Länka:

Kokaihop-länk:

Stäng

SPARA I SAMLING


Stäng

SPARA RECEPTET I INKÖPSLISTAN

Inköpslista

1 st  skinka på 3-4 kg
1 st  lagerblad
15 st  vitpepparkorn, hela
15 st  Kryddpepparkorn, hela
1 st  liten gul lök
1 st  liten morot
0,5 tsk  salt per liter vatten


Ta mig till inköpslistan
Stäng

Ladda upp foto

Obs! Bilden måste vara din egen.

Bildkommentar
Stäng

Tipsa en vän

Stäng

Tävlingar


Stäng

Bädda in

Klipp ut html-koden. Klistra in koden där du vill att receptet ska synas på din blogg eller hemsida.

Förhandsvisning

Stäng

Lägg till i meny


eller ange






Stäng

Ladda upp film

Obs! Videon måste vara din egen.

Titel
Beskrivning

KOMMENTARER


Stäng

Kommentera receptet

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera ett recept.