Forum » Synpunkter och frågor om sajten » Vassa knivar

« Föregående 1 2
geronimo
Inlägg: 205 - offline
Medlem: okt 2008
I Hjärnaffärer förlåt Järnaffärer finns de att köpa och även i Lantmännens butiker, det finns säkert även hos Bauhaus. Jag har provat elektriska knivslipar oxå, men det är inget att ha, de förstör vinkeln på egget, fick Jag upplysning av en duktig knivslipare om,han rekomenderade Gotlandsbrynet och lite matolja eller spott som "smörjmedel".Jag använder rapsolja det funkar jättebra.
  #11 Postat: 5 år sedan.
Catarina Algotsson
Inlägg: 27 - offline
Medlem: dec 2008
Hej! Jag tror att jag kommer att köpa Gotlandsbrynet. Det verkar bra Tack för tipset... Har aldrig provat elektrisk och det verkar inte inte bli aktuellt, med tanke på att man ska vara försiktig med sina knivar, är man ändå osäker så lämna in dem. Ja det är viktigt hur man underhåller knivarna och vad man använder som underlag. Fel hantering! Adjöss med kniven!!!
  #12 Postat: 5 år sedan.
Gandalf
Inlägg: 112 - offline
Medlem: okt 2008
Sen finns det, å andra sidan, inget bättre än en ordentlig våtslipning på en slipsten... Jag brukade alltid ta mina knivar till träslöjdsläraren ett par gånger om året och få dem ordentligt slipade när jag jobbade som "IT-nisse" på en av skolorna i sta'n. De blev nästan skrämmande vassa. Jack the Ripper hade varit nöjd, det kan jag lova ;)
  #13 Postat: 5 år sedan.
geronimo
Inlägg: 205 - offline
Medlem: okt 2008
Jag håller fullkomligt med föregående talare, men en slipsten är dyr och tar plats, så Gotlandbrynet är ett bra alternativ.Förr när man slog allt med lie, så slipade man oftast grundegget på slipsten, men man hade alltid ett typ, Gotlandsbryne i fickan och det använde OFTA, OFTA, Jag har en kökskniv som är tillverkad an en gammal lie, och den är vass som en rakkniv, fast den rostar om man glömmer att torka den torr.Men att skära tomater med den är en fröjd.
  #14 Postat: 5 år sedan.
Gandalf
Inlägg: 112 - offline
Medlem: okt 2008

Min farfar jobbade på Kockums Varv i Malmö från lärling vid 13-års ålder tills han gick i pension som slipare och ingen kunde slipa som han. Han gjorde bl.a. knivar av kasserade sågklingor av en stålkvalité som vida överträffar ALLA knivar på marknaden idag. Jag har en av hans knivar fortfarande och ännu, 20 år efter hans bortgång, har jag inte behövt slipa den, bara brynt den lite. Den är vass nog att raka sig med och skulle man råka slinta är det inte bara skägget som stryker med... :D

  #15 Postat: 5 år sedan.
Redigerat: 5 år sedan av Gandalf
Byhäxan
Inlägg: 517 - offline
Medlem: okt 2007

Mina allra bästa knivar är arvegods från min fars faster. Hon skulle nog vara så där 140 år gammal nu och var posttjänstekvinna i Paris. Ingen aning varför hon hade denna förnämliga knivsamling. Dessa två bor i nästet i Gbg. Filékniven är 41 cm lång, smidig, lät böjlig och helt suverän till fisk. Stekkniven är 38 cm, lite mer robust och kan skära lövtunna skivor av både rått och tillagat kött. Lättslipade och blir skalpellvassa. Har ett gäng av lite annat slag i stugan - Global, släng dig i väggen! Skrattande

kn

  #16 Postat: 5 år sedan.

Visar 11 - 16 av 16 inlägg.

« Föregående 1 2