I dagens korg, hink, mjärde, spann, nät…. hittar vi - Havtorn.
🌱 Plocka
Säsongen sträcker sig från augusti-oktober/november.
I Sverige växer de främst längs med östersjökusten, allra mest i Uppland. Den förekommer också på enstaka platser i Bohuslän, på Öland och i Upplands inland, längs Bottenviken i Norrbotten och i Jämtlands län.
Eftersom den även odlas i trädgårdar så kan den sspridas i förvildade exemplar lite varstans.
🌱 Nyttiga
Havtorn är otroligt nyttiga med:
🌱 Laga & använda
Så bra att ha en påse i frysen och koka med några i gröten, mixa ner i sin smoothie eller juice. En bra vitaminkick som håller förkylningen borta hela året.
De är ganska sura att äta råa, så det blir oftast godast att blanda dem med lite sötare ingredienser. Underbara att koka marmelad eller laga dessert på. Då tappar de visserligen lite av sina nyttiga egenskaper, men ibland får allt smak gå före.
🌱 Kolla in receptlänkarna nedan!
Jättegod och lätt att göra
ett riktigt smakrikt bröd Dubbla satsen så det passar en ugnsplåt
Otroligt lättlagad tiramisú med havtornsmarmelad att locka gästerna med.
God, syrlig glass.
En färdigkomponerad ostbricka så slipper du oroa dig för vilka ostar som passar ihop med vilka. Servera med ett gott vin och lite kex och ost!
Hur jag gör med nyplockade havtorn
Gör havtornssylt och saft samtidigt. Vi äter sylten i filen på morgonen. Fullproppad med C vitamin. Barnen älskar saften!
Gott på skorpor, rostat bröd, knäckebröd, glass, ostkex, dessertostar el. [recept havtornsglass-2]. Blir 6-7 dl. Bären kan frysas o tas fram efterhand man får tid att koka marmelad. Vid kort förvaringstid behövs natriumbensoat ej tillsättas.
God havtornsmak framhävs fint i denna lena glass gjord på [recept havtornsmarmelad] . Fyll plastfolieklädda brödformar, plastburkar el. springform. Jag gjorde bl.a i 2-portionsspringformar. Då kan jag ta en sådan om det bara är två som ska äta det